Na Święta Bożego Narodzenia zwykle kupujemy cytrusy takie jak: mandarynki, pomarańcze, czy grejpfruty. Te owoce zimowe zawierają w sobie mnóstwo witaminy C, która chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza tym mają też sporą ilość potasu, odpowiadającego za prawidłowe przewodnictwo nerwowe i właściwą pracę mięśni i serca. Dodatkowo, obniża ciśnienie krwi oraz wydzielanie insuliny.
Co przygotować z cytrusów na Święta? Można je podać podczas deseru, ale będą też pasować do wielu potraw. Warto je dodać do sałatek owocowych lub warzywnych, ryb, czy owoców morza. Z pomarańczy i grejpfrutów można zrobić świeżo wyciskany sok, który z pewnością będzie miał aromatyczny i orzeźwiający smak. Warto pamiętać, by nie wyrzucać skórki po cytrusach, ponieważ można ją zetrzeć i wykorzystać jako dodatek do ciast bożonarodzeniowych, zup oraz sosów.